Bakan'dan Mahalleliye Kira Müjdesi

Mamak'ın Altıağaç-Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerini kapsayan dev dönüşüm projesine start verildi.1430 gecekondunun yıkılarak yerine modern konutların yapılacağı yıkım töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılımıyla gerçekleşti.

Gündem 20.09.2013 09:56:04 0
Bakan

Mamak’ın Altıağaç-Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerini kapsayan dev dönüşüm projesine start verildi.1430 gecekondunun yıkılarak yerine modern konutların yapılacağı yıkım töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleşti. Tören öncesi vatandaşların yanına giderek selam veren Bayraktar, mahallelinin yoğun ilgisiyle karşılandı. Mamak Belediyesi halk oyunları ekibinin seğmen oyunuyla başlayan törende konuşan Bayraktar, evleri yıkılan hane sahiplerine, proje tamamlanıncaya kadar kiralarının ödeneceği müjdesini verdi. Mamak’ın imaj sorununu ortadan kaldırmak için Mamak’ta 7 ayrı kentsel dönüşüm projesi uyguladıklarını kaydeden Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül de, Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Yenileme Projesi kapsamında bir yıl gibi kısa sürede anlaşma oranlarının yüzde yetmiş beşe ulaştığını söyledi.

 

 Kentsel Dönüşümde Vatandaş Desteği

Mamak Belediyesi Nene Hatun Aile Merkezi ve Bilgi Evi önünde gerçekleşen törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ Başkanı Haluk Karabel, Ak Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Ak Parti Mamak İlçe Başkanı Muhammed Abdullah Özer, Tobaş Başkanı Ercan Kınacı, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Kentsel Dönüşümü halkla birlikte hoşgörü içinde yürütmek istediklerini belirten Bayraktar, “ Bu projeye ilgi gösterdim. Buradaki üç mahallemizde toplam 5 bin 8 yüz elli konut yapılacak. Görüyorsunuz bunların hepsi salaş evler. Doğru düzgün yolu yok, okulu yok, parkı yok, hastanesi yok. Buralar modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş yerleşim birimleri şekline dönüşecek” dedi.6306 sayılı kanunu çıkararak vatandaşlara verilen hakları da vatandaşın lehine kullanacaklarını kaydeden Bakan Bayraktar, hak sahibi olan bin yedi yüz elli kişinin kiralarının ödeneceği müjdesini verdi. Vatandaşın kentsel dönüşüme yüzde seksen beş oranında destek verdiğini belirten Bayraktar, “ Biz kimsenin evini yıkıp ta mağdur etmeyiz, fakirin, fukaranın evini yapmaya geldik” dedi. Mamak’a gecekonduların yakışmadığını kaydeden Bayraktar, “ Biz halka efendi değil, hizmetkâr olmaya geldik. Modern bir dünya, modern bir Türkiye istiyoruz. Buradaki güzel adım çok hızlı bir şekilde bitecek. Mamak’a hayırlı olsun” diye konuştu. TOKİ Başkanı Karabel de proje alanını bir yıl önce gecekondu alanı olarak ilan ettiklerini belirterek, Bakanlar Kurulu ile acele kamulaştırmasına karar verildiğini söyledi. Mamak’ta toplam 14 bin 246 konutun yapılması planlandığını belirten Karabel, 4 bin 5 yüz konutun inşaatının başladığını ve bunun 2 bin 106’sının hak sahiplerine teslim edildiğini söyledi.

 5 Ayrı Noktada Aynı Anda Yıkım

Projenin sosyal konut mantığından çok iç ve dış cephesiyle standartların çok üzerinde gerçekleşeceğini belirten Akgül, 50-60 yıldır çarpık yapılaşmaya maruz kalmış ve yapılaşamayacak bir bölgenin kısa dönem içinde modern bir görünüme kavuşacağını söyledi. Proje alanının 574 bin metrekare olduğunu kaydeden Akgül, toplam yıkılacak olan gecekondu sayısının bin 430, toplam hak sahibinin ise bin 750 olduğunu söyledi. Üretilecek konut sayısının 5 bin 850 olduğunu da ifade eden Akgül, “Proje alanının yüzde 57’si yeşil alana yüzde 21’i proje alanına ve yüzde 22’si ise imar yolları ve sosyal donatılara ayrıldı. Konut tipleri ise60 metrekare2+1,70 metrekare2+1,100 metrekare3+1,110 metrekare3+1,134 metrekare4+1 daire olmak üzere 5 çeşit konut tipi bulunmaktadır” diye konuştu. Projede site yaşamının ön planda olacağını belirten Akgül, “Geniş yeşil alanları, spor alanları, ortak yaşam alanları, açık otopark alanları ve ticaret merkezlerimizle Mamak’ın en cazip ve tercih edilen mekânlarını oluşturuyoruz. Gelecek nesillerin, çocuklarımızın daha modern, yaşam standartları yüksek bir şehirde yaşamasını istiyorsak, kentsel dönüşümü düşünmemiz gerek ”dedi. Konuşmaların ardından Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi Mahalleleri’nde kentsel yenileme projesi kapsamındaki bin 430 konutun yıkımına aynı anda beş ayrı noktada başlandı.

 

 HABER:ABDULLAH ORTAÇ

 ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA/MAMAK

 

 

 

 


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04